Het project Kids4All onderzocht samen met vier organisaties in Utrecht hun fysieke en sociale toegankelijkheid. Tijdens en na de bezoekjes, workshops en lessen was ruimte voor suggesties, oplossingen en tips. Kijk en lees wat de kinderen en ouders hebben ervaren:
In 2016 is zwembad Den Hommel gestart met een aangepast zwemprogramma voor volwassenen en kinderen met een beperking of stoornis. Aanleiding was de erkenning van een gemis aan aanbod voor deze doelgroep in de regio.
Het liefst samen met ‘Den Hommel’.
Op de locatie van De Vrijstaat in Leidsche Rijn worden wisselende voorstellingen en activiteiten voor kinderen georganiseerd. Samen met poppenmaker Jochen Lange zijn ze benieuwd naar hun sociale en fysieke toegankelijkheid.
De workshop bij de Vrijstaat bestaat uit verschillende activiteiten. Eerst is er een rondleiding langs de poppen uit het theater. Daar voeren de kinderen een opdrachtje uit. Met sommige poppen kunnen zij zelfs spelen.
Carla: Marit is normaal bang om door een donkere gang te gaan. Zelfs als ze weet dat er iets leuks te doen is aan de andere kant, zoals in een circustent. Ik help haar dan door het zwarte gat.
Ook nu kijkt Marit toe, terwijl de andere kinderen in de octopus spelen. Nieuwsgierig naar de geluiden en de bewegingen kruipt ze ineens zelf de octopus in!
Tijd om zelf poppen te maken. Poppenmaker Jochen laat Lieke, Marit, Perre, Simone en Brian zien hoe je wormpjes maakt en hoe ze kunnen dansen.
Iedereen helpt elkaar met het maken van een beestje.
Samen verzorgen de kinderen een dansvoorstelling. Brian laat zijn beestje dansen op discomuziek.
Na de voorstelling worden suggesties en tips gegeven.
Lieke: Ik vond het heel leuk, ik zag Marit ook lachen. Eigenlijk zou ieder kind het moeten doen.
In Overvecht werken U Onbeperkt, het Solgu en Wijk & co al jaren samen met speeltuin en kinderboerderij Gagelsteede om deze toegankelijker te maken voor kinderen met een beperking. Hierdoor zijn de afgelopen tijd al een hoop aanpassingen gedaan. Tijd voor een proef op de som, samen met de gezinnen van Kids4All.
Judith: De bestrating in de speeltuin en bij de kinderboerderij zijn behoorlijk oneffen en lopen naar de zijkanten af.
Ook het speelhuisje heeft een flinke opstap. Zonder vloerplankje kan Marieke er zelfstandig in.
Het is wel heel leuk als medewerkers willen helpen om met deze kinderen dicht bij de dieren te kunnen komen.
Het nijntje museum streeft naar hoge bezoekersvriendelijkheid, waaronder ook goede toegankelijkheid valt. Het museum heeft twee jaar geleden een herinrichting afgerond.
Een van de ouders merkt op dat er toen veel met de terugkoppeling van bezoekers is gedaan. Zo kan alles in het nijntje museum tegen een stootje. En is er houvast voor kinderen die niet stevig lopen of staan. Het museum is gewend om getest te worden door de kleinste bezoekertjes. En was daarom benieuwd naar de feedback van Kids4All.
Ook is het wat rumoerig in het museum. Zowel de akoestiek als de aankleding kan rustiger. Deze boekjes klappen bijvoorbeeld best hard op de tafel.
Tijdens het bezoek werden rubberen dopjes geplaatst en was het geluid al minder.
Ouders: De sociale toegankelijkheid is prima. Het personeel is aardig en behulpzaam. Wanneer je als ouder vooraf een verzoek of vraag indient, wordt er serieus gekeken of eraan voldaan kan worden.
En ook visuele informatie zoals foto’s en filmpjes ter voorbereiding op het bezoek.
Bij dit speelbord kan bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van meer voelbare nijntjes. Met reliëf of van een ander materiaal.
Tijdens het groepsgesprek opperen de ouders een prikkelarm moment. Voor openingstijd of op speciale dagen.
We hopen dat alle kinderen de kans krijgen om optimaal van dit leuke museum te genieten!
Vakantiegevoel "Als je om je heen kijkt dan zie je dat buurtbewoners elkaar hier écht ontmoeten." | Vooroordelen wegnemen "Als je een beperking hebt, betekent het niet dat je niets meer kan." | Croissantjes "Het begon met een groepje meiden dat graag croissantjes wilde bakken. Nu is het een vaste groep." |