Aan de Utrechtse Joanne Felippe de eer om het 100e verhaal te delen. Met positieve, tiprijke ervaringsverhalen werkt hoiUtrecht aan bewustwording. hoiUtrecht verspreidt de verhalen via de bundel, verhalenexposities en herpublicaties in lokale media en landelijke magazines. De verhalen zijn ruim 85.000 keer gelezen.
“De beste dag van mijn leven was toen ik hoorde dat ik de ziekte van Lyme had. Ik was ziek en er kon iets aan gedaan worden!”
De verhalen zijn voor iedereen, zodat lezers meer begrip krijgen voor hun medemens en er ruimte voor participatie ontstaat. Een inclusieve samenleving werkt alleen als het ook echt voor iedereen is. Elke Utrechter mag zijn verhaal delen en iedereen kan de verhalen lezen.
Utrechters vertellen hoe zij meedoen. Ze laten zich niet kisten door (opgeworpen) belemmeringen, maar zetten hun talenten in om een bijdrage te leveren aan de samenleving.
Om bewustwording te bevorderen werkt hoiUtrecht samen met verschillende partners, zoals LFB en het Solgu. Verschillende ervaringsdeskundigen van LFB deelden afgelopen jaren hun verhaal op hoiUtrecht, zoals Ellis Jongerius:
Het verhaal moet verteld blijven, dat is belangrijk voor mij. Omdat ik een beperking heb, kan ik het belang goed aangeven. Want als wij niet worden gehoord of gezien, dan gaat er veel langs ons heen. Als wij met onze verhalen mensen enthousiast kunnen maken, biedt dat mogelijkheden om de samenleving inclusiever en mooier te maken.
LFB geeft workshops aan bedrijven waarin ervaringsdeskundigen hun verhaal vertellen. Soms is het confronterend om dat telkens opnieuw te moeten doen. LFB-medewerker Ineke Wolters over de samenwerking met hoiUtrecht:
Het mooie aan onze samenwerking is dat we elkaar aanvullen. Op hoiUtrecht hoeven de hoofdpersonen maar een keer hun verhaal te vertellen, maar daar kan iedereen het altijd blijven lezen. De verhalen blijven gedeeld.
hoiUtrecht is ook een belangrijke partner voor het Solgu. Beide organisaties vertegenwoordigen ervaringsdeskundigen. Annelies de Jong, directeur het Solgu:
Voor het Solgu is hoiUtrecht een belangrijke bron van kennis. De mensen in wiens belang wij werken, brengt zij in beeld. Zo lezen we niet alleen de verhalen, maar we leren ervan. En vangen we tegelijkertijd signalen op die belangrijk zijn voor ons werk.
Ervaringsdeskundige en voorzitter van het Solgu Martijn van Andel deelde vorig jaar zijn verhaal op hoiUtrecht. Op zijn 23e kreeg hij de diagnose MS. Inmiddels gaat hij als chronisch optimist door het leven. Martijn Van Andel:
Het positieve effect van je verhaal vertellen, is dat je jezelf sneller accepteert.
Ik wil dat iedereen kan blijven doorgroeien "Het kan niet allemaal gelijk lukken en daar leer je van." | Chronisch optimist "Ik heb mijn leven op de rit. Ik ben niet alleen chronisch ziek, maar ook chronisch positief." | Ik heb een heel nieuw leven gekregen "De beste dag van mijn leven was toen ik hoorde dat ik de ziekte van Lyme had. Ik was ziek en er kon iets aan gedaan… |