Ontmoet mensen uit je eigen buurt

Foto Kijkje in de keuken

Initiatiefneemster van El Comedor, Patricia: “In Mexico is de eetkamer het centrale deel van het huis. Daar komt iedereen samen. Er wordt gekletst, gekookt en natuurlijk gegeten.”

Toen ik net in Nederland was, zag ik allemaal nieuwe producten in de supermarkt. Ik werd nieuwsgierig en wilde alles proberen! Zo is in juni 2016 het idee voor El Comedor geboren. De koks komen uit verschillende landen. Om beurten koken ze een traditioneel gerecht.

De gasten

Als trouwe gast leer je gerechten van over de hele wereld kennen. Vaste gasten zijn er al vanaf het begin. Leroy, Geke, Maria, Riet en Aurora horen tot de kern. Wat maakt El Comedor zo aantrekkelijk?

Foto 01 De vaste gasten van El Comodor

Riet: De gezelligheid! En de mensen. Het is ontzettend leuk om zoveel verschillende mensen uit de buurt te leren kennen. De eerste keer vond ik het doodeng, ik kende niemand. Maar er hangt een heel gemoedelijke sfeer. We hebben al Peruaans gegeten, Braziliaans en Indonesisch. En nu dus Spaanse paella!

Het team

Patricia: Vandaag koken we voor het eerst voor 45 gasten. De meeste koks zijn vrienden van mij, amateurkoks. Verder word ik geholpen door een team van vrijwilligers. We doen het samen.

Foto De koks van El Comodor

Mijn dochter Ivi helpt altijd en Marcel is handig om erbij te hebben. Vandaag is Cynthia er voor het eerst. Het is fantastisch dat het zo goed gaat.

Foto Cynthia maakt cocoteles
Cynthia: Ik heb altijd in de zorg gewerkt, ik houd ervan om in teams te werken.

Tegenwoordig run ik een webshop in hoofdbedekkingen voor vrouwen die hun haar verloren na chemotherapie.

Omdat ik geen vaste collega’s heb, doe ik graag vrijwilligerswerk. Zo heb ik mensen om me heen én ben ik sociaal bezig.

De paëlla

María komt uit Valencia. Ze is de eerste professionele kok in het team.

Paëlla heeft een lange traditie. Vroeger kookten de mensen met wat ze voorhanden hadden. Dat was niet veel. De ingrediënten van paella zijn dan ook niet ingewikkeld. Maar je moet wél zorgen dat alle ingrediënten in de juiste hoeveelheid aanwezig zijn en van goede kwaliteit zijn.
Foto María maakt paëlla
Foto Naar de eetzaal
De pannen zijn mooi en goed gevuld, ze worden naar de eetzaal gebracht.

Marcel legt theedoeken klaar, en María en Ivi bundelen de krachten om de pannen te tillen.

Cynthia en María scheppen vervolgens de borden van de gasten vol. Er wordt gesmuld.

Een muzikaal bijgerecht

Één van de vrienden van El Comedor heeft geregeld dat er vandaag een koor komt zingen tijdens de maaltijd.

Foto Muziekaal bijgerecht Djintan

Dirigent Jan van Wieringen: wij zijn een wereldmuziekkoor uit Lombok. Onze naam is Djintan, de naam van een specerij. Muziek is als kruiden, het reist de hele wereld over. Wij zingen liederen uit alle windstreken, met een accent op Indische liedjes. Maar vanavond leggen we de focus natuurlijk op de Spaanse volksmuziek.

Volgende
Vorige