Studenten fysio- en oefentherapie van de Hogeschool Utrecht helpen mensen met een blijvende beperking in beweging te blijven. Wij zijn op zoek naar kinderen en volwassenen die hun revalidatie recent hebben afgerond of bijna uitgerevalideerd zijn.
Studenten Anneleen, Rosanne, Maarten, Robin en Elise gaan samen met revalidanten op onderzoek uit. Om te ervaren waar hun toekomstige cliënten tegenaan lopen of rollen. Én – als onderdeel van de studieopdracht – pitchen ze een aantal innovatievoorstellen.
Benieuwd bij welke club je terecht kan? Of welke faciliteiten geschikt zijn voor jou? Weet je niet of je je oude sport nog kunt beoefenen? Onze studenten helpen je met zoeken! En ze gaan de eerste keer met je mee.
Aanmelden kan door een mail te sturen aan Rosanne (student HU) en Barbara (hoiUtrecht):
Vind je het spannend om alleen te gaan sporten? Ga je liever samen sporten? Heb je een sportief hulpmiddel nodig?
De studenten hebben een aantal oplossingen bedacht om (samen) te kunnen sporten. Op de demosite Sportinclusief zijn de innovaties toegelicht.
In 2016 deelde Taco Nijhoff zijn verhaal op hoiUtrecht. Taco is leraar bewegingsleer aan de Hogeschool Utrecht. Op uitnodiging van de Hogeschool hebben we twee studieopdrachten uitgezet.
In het nieuwe curriculum van Oefentherapie en Fysiotherapie is ruimte voor praktijkonderzoek, in samenwerking met bestaande organisaties. Tijdens de informatiemarkt op 8 februari presenteerden onder andere het Solgu, de Speeltuinbende en hoiUtrecht zich.
Wij hebben twee opdrachten opgesteld: revalidatie binnensport en revalidatie buitensport. Twee groepjes voeren momenteel elk een opdracht uit.
Om terugval te voorkomen is het van belang dat revalidanten fit blijven. Maar hoe pakken ze dat op na revalidatie? Kunnen ze hun oude sport blijven beoefenen of moeten ze op zoek naar iets nieuws? Is voldoende informatie beschikbaar over de mogelijkheden?
Hoe vinden ze hun weg naar het sportveld, zwembad, atletiekbaan of fitness? Zijn er hulpmiddelen beschikbaar of zijn speciale, op maat gemaakte hulpstukken vereist?
Kunnen ze terecht bij verenigingen? Zijn de faciliteiten fysiek toegankelijk? Is de vereniging sociaal toegankelijk? Hoe worden ze ontvangen? Kunnen ze samen sporten met de andere leden?
Indien het een teamsport betreft: zijn er gemengde teams binnen de vereniging of teams speciaal voor mensen met beperkingen? Zijn er voldoende spelmomenten; kunnen ze meedoen aan toernooien of competities?
Met dit praktijkonderzoek kijken de studenten mee door de ogen van mensen met een beperking. Ze leren hoe ze hun cliënten beter kunnen helpen als oefentherapeut of fysiotherapeut.
Als ik hardloop voel ik even geen pijn "Hardlopen, dacht ik. Da’s een goede. Dan raak ik kilo’s kwijt en ben ik sportief." | Hoofdpijn in het kwadraat "Het schijnt niet meer voor te komen als je ouder wordt. Toch nog één voordeel aan ouder worden!" | Topsport als je blind bent? Waarom niet?! "Gedachten gieren door mijn hoofd en rillingen sidderen door mijn lijf. |