Ik ben sport

hoiUtrecht Sydney Ik ben sport

In Rivierenwijk begeleid ik een beweeggroep voor zestigplussers. Na het sporten, drinken we koffie en kletsen we met elkaar. Sporten is leven en bij mij gaat het om meer dan alleen sport.

Door de inzet van sport komen we met elkaar in contact. Ik ontmoet andere mensen. En ik leer ervan, omdat ik een andere cultuur gewend ben.

Sport betekent alles voor mij. Ik heb mijn hele leven gevoetbald en doe nu ook andere sporten. Sport maakt mij gelukkig en ik wil anderen ook het geluk van sport laten ervaren.

Teleurstelling en boosheid

In Zambia werd ik geselecteerd voor het nationale team onder 23 jaar. In 2002 was ik topscorer van de Zambiaanse Eredivisie. Vlak voor mijn eerste interland kreeg ik een zware blessure. Dat betekende het einde van mijn topsportcarrière. Een grote teleurstelling en ik voelde alleen maar boosheid. Wat moest ik gaan doen?

Mijn leven was voetbal. Opeens moest ik om mij heen kijken en bedenken wat ik naast een leven als voetballer kon doen. Bij mijn broer in Kaapstad heb ik een computercursus gevolgd.

Opeens moest ik om mij heen kijken en bedenken wat ik naast een leven als voetballer kon doen.

Terug in Zambia werd ik manager van een internetcafé in Livingstone. Maar ik houd zoveel van voetbal dat ik er niet mee kon stoppen. Hersteld van mijn blessure heb ik bij kleinere clubs gespeeld. Ik startte mijn eigen bedrijf en een voetbalacademie.

Passie en leven

Ik wil anderen de normen en waarden van sport meegeven. Zelf heb ik nooit gerookt of drugs gebruikt. Aangezien ik als kind al had meegekregen dat dat ongezond is. Topsport heeft mij gevormd als mens.

Met de voetbalacademie in Zambia wilde ik iets terug doen voor de jeugd; de komende generatie. Door het sponsoren van jeugdteams en het geven van voetbaltrainingen kan ik mijn gevoel en passie kwijt. Bij trainingen gaat het om vier belangrijke aspecten: discipline, motoriek, techniek en mindset.

Andere uitdagingen

Als ouders in Zambia geen geld hebben, gaan kinderen niet naar school. Ze belanden op straat. Sport geeft een goed gevoel en maakt je gelukkig. In Nederland is mijn drive hetzelfde als in Zambia, maar in een andere setting. Kinderen vinden het leuk om te sporten.

Nederlandse kinderen beseffen niet goed wat ze hebben.

Iedereen gaat naar school. Ze kunnen hier alles bereiken maar hebben te maken met andere uitdagingen. Nederlandse kinderen beseffen niet goed wat ze hebben. Niet alles is vanzelfsprekend. Ze moeten leren meer dankbaar te zijn voor de kleine dingen in het leven.

Tijdens mijn voetbaltrainingen breng ik hen de normen en waarden bij van topsport. Het begint met luisteren. Waarom zijn we hier en wat is de teamspirit? Dat zijn mijn uitgangspunten in mijn trainingen. En het hebben van plezier staat natuurlijk centraal.

Gelukkig

Ik ben gelukkig, maar dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Hoe kan het zijn dat de meeste mensen hier niet tevreden zijn? Ik verdiep mij daarin. Bekijk hoe ik een bijdrage kan leveren met de inzet van sportactiviteiten. Eenzaamheid bestond voor mij niet. Maar in Nederland begrijp ik waar het vandaan komt en daar probeer ik iets aan te doen. De beweeggroep in Rivierenwijk is daar een voorbeeld van.

Ik volg mijn passie en richt me op de dingen die ik leuk vind om te doen; waar ik gelukkig van word.

In Zambia deed ik veel vrijwilligerswerk en daar werd ik gelukkig van. Ik kom onder de mensen en kan een netwerk opbouwen. Ik volg mijn passie en richt me op de dingen die ik leuk vind om te doen; waar ik gelukkig van word.

In Nederland heb ik de mogelijkheid en het podium om te doen waar ik goed in ben. Hier kan ik meer betekenen voor de samenleving. Ik hoop mensen beter te kunnen helpen door de inzet van sport.

 

Volgende
Vorige