Een nieuw jaar: een nieuw leven

Martina

Al mijn hele leven ben ik chronisch ziek. De afgelopen jaren werd ik elk jaar wel een keer in het ziekenhuis opgenomen voor een operatie of herstelde in een revalidatiecentrum. Maar toen in september 2014 mijn relatie strandde en mijn beide ouders kort na elkaar overleden, had ik geen dak meer boven mijn hoofd en kwam ik in de crisisopvang terecht. Toen kon ik echt niet dieper meer vallen. Je bent alles kwijt, zelfs mijn hondje mocht niet mee. Ik raakte al het vertrouwen in mijzelf en de mensheid kwijt.

Hulp nodig

Toen ik in na een jaar de sleutels van mijn eigen woning kreeg, was ik blij, maar ik wist ook dat ik om hulp moest vragen. Mijn artsen, de psycholoog, een hulp in de huishouding, een thuisbegeleidster en een financieel maatje hebben mij het afgelopen jaar goed ondersteund. Begin dit jaar had ik niet durven dromen dat het nu zo goed met me zou gaan!

Als ik goed voor mezelf kan zijn, kan ik ook goed voor een ander zijn.

Ik ben mijn hele leven al ziek, maar dit jaar ben ik me veel bewuster van mijn leven geworden. Als ik iets afspreek, moet ik daar van te voren goed rekening mee houden. Ik weet hoeveel ik aan kan en dat ik soms ‘nee’ moet zeggen. Door medicatie en revalidatie zijn veel dingen nu onder controle.

Niet achter de geraniums

Ik merk wel dat het steeds zwaarder voor me wordt, maar ik wil er alles aan doen om niet achter de geraniums terecht te komen. Ik ben positief. Dat ben ik altijd geweest. Ik probeer ook positief te blijven voor de mensen om me heen. Een klager, nee dat ben ik niet! Als ik goed voor mezelf kan zijn, kan ik ook goed voor een ander zijn.

2017 en nieuwe doelen

Ik heb nu een nieuw leven en ik heb weer doelen voor ogen. Ik weet dat je niet moet kijken naar wat je niet meer kan, maar naar wat je wel kunt bereiken. Kijk naar de mogelijkheden en niet naar de beperkingen. Ik denk dat veel mensen niet in de gaten hebben hoe krachtig een mens kan zijn.

Tweede leven

Ondanks al mijn beperkingen heb ik het gevoel dat ik nu aan een tweede leven begin. Ik weet dat ik goed bezig ben. Ik heb al zes keer de dood in de ogen gekeken, maar ik ben hier nog niet klaar. Ik ben hier voor een doel. Ik wil graag iets kunnen bijdragen waardoor mensen liever voor zichzelf zijn en positiever in het leven staan.

Ik hoop voor veel mensen de wereld een beetje mooier te kunnen maken.

Creatieve oefeningen

Onlangs heb ik de cursus Creatief Leven gevolgd. Die cursus helpt je om door creatieve oefeningen het beste in jezelf naar boven te halen. Het schrijven van een verhaal, iets tekenen. Ik vind het heerlijk om te doen en ik heb hier heel veel aan. De cursus heeft me ook geholpen om doelen te stellen en er zijn nu twee dingen die ik dit jaar graag wil bereiken.

Ik geniet van het tekenen. Heel priegelig werk is voor mij een soort meditatie.

Ik wil graag een gedichtenboek maken met mijn eigen tekeningen ter illustratie. Dat heb ik altijd al in mijn hoofd gehad. Al van jongs af aan maak ik gedichten en tekeningen en dat zal ik altijd blijven doen. Ik geniet van het tekenen. Heel priegelig werk is voor mij een soort meditatie. Het helpt mij en ik krijg er energie van.

Vlogger worden

Mijn tweede doel is om vlogger te worden. Het moet een vlog worden voor jong en oud over hoe je omgaat met onderwerpen als ziek zijn, eenzaamheid en rouwverwerking. Ik mag me denk ik inmiddels wel ervaringsdeskundige op heel veel gebieden noemen. Er is zoveel waar ik mensen mee kan helpen om ze een goeie boost te geven. Met zo’n vlog hoop ik voor veel mensen de wereld een beetje mooier te kunnen maken.

Volgende
Vorige