Uit de comfortzone stappen

Op mijn werk had ik laatst een interessante training over de cirkel van invloed. Je moet goed beseffen waar je zelf invloed op hebt. Wat kan je zelf doen? Waar je zelf geen invloed op hebt en waar je niets aan kan doen, moet je proberen los te laten.

Als ik met de trein naar mijn werk ga, kan ik zorgen dat ik op tijd opsta om mijn trein te halen. Maar ik kan er niets aan doen als deze vertraging heeft. Ik kan mij hieraan ergeren, maar kan het ook proberen los te laten.

Waar je geen invloed op hebt en waar je niets aan kan doen, moet je proberen los te laten.

Ik merk dat veel dingen mij meer energie kosten. Mijn ogen zijn twee jaar geleden voor de laatste keer getest en toen zag ik nog voor vijf procent. Ik merk dat het minder wordt. Ik wil graag alles meemaken.

Ik houd van theater, musea, muziek, concerten, knutselen zoals kettingen maken en winkelen heel veel winkelen. Ik ga steeds slechter zien en dat past niet bij mijn karakter. Ik ben eigenwijs en ondernemend. Ik moet voorkomen dat ik mijzelf op stop moet zetten omdat ik weer te veel heb gedaan.

Oog op de toekomst

Nadat ik een jaar werkloos was, werk ik sinds september bij Telfort in Amsterdam. Ik maak deel uit van het webcare team. Ik doe mee aan het pilotproject social return van Randstad. Dit is een arbeidsparticipatieproject voor mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt.

Het is een leerwerktraject. Ik werk 3 dagen in de week. Twee keer in de maand hebben wij op vrijdag een terugkomdag en daarnaast is het veel zelfstudie. Na een jaar heb ik het MBO-diploma 3 ‘customer service’.

Als ik thuiskom, heb ik het gevoel dat ik iets heb gedaan. Ik vind het fijn dat ik mijzelf kan ontwikkelen.

Ik werk met een vergrootprogramma voor op de computer. Ook zijn wij bezig om spraak te gebruiken als methode om mee te werken. Met het oog op de toekomst wil ik braille weer oppakken. Via Bartiméus heb ik in het verleden een cursus gevolgd.

Ik vind werken bij het webcare team leerzaam. Ik ben nieuwsgierig naar welke vragen klanten stellen en vooral waarom zij die vraag stellen. Voor mij is het een uitdaging om klanten zo goed mogelijk te helpen.

Dankzij mijn werk zit ik ook weer in een ritme en heb ik meer regelmaat in mijn leven. Als ik thuiskom, heb ik het gevoel dat ik iets heb gedaan. Daarnaast vind ik het fijn dat ik mijzelf kan ontwikkelen.

Doelen per dag

Omdat mijn ogen achteruit gaan, is het belangrijk dat ik doelen stel. Wat zijn mijn prioriteiten? Per dag stel ik mijzelf twee of drie doelen, zoals boodschappen doen, wassen of het huis opruimen. Rust en focus zijn belangrijk voor mij.

Vanuit Randstad krijg ik ook begeleiding van een jobcoach. Samen werken wij aan deze punten. Als ik ga winkelen wil ik alle winkels zien, terwijl ik beter een of twee winkels kan uitkiezen.

Kijk wat je wel kan en geniet daar ook van!

De beeldvorming is dat je als slechtziende snel in een hokje wordt gestopt. Vaak is er onbegrip bij mensen. Je krijgt al snel een stempel opgeplakt dat je niets kan. Sommige mensen met een beperking zien zichzelf als zielig en dat ze niets kunnen. Ik wil anderen meegeven dat ze uit hun comfortzone moeten stappen. Kijk wat je wel kan en geniet daar ook van.

Volgende
Vorige