Ik neem je mee

Foto Kind in nijntje museum

Het project Kids4All onderzocht samen met vier organisaties in Utrecht hun fysieke en sociale toegankelijkheid. Tijdens en na de bezoekjes, workshops en lessen was ruimte voor suggesties, oplossingen en tips. Kijk en lees wat de kinderen en ouders hebben ervaren:

Zwemmen bij Den Hommel

In 2016 is zwembad Den Hommel gestart met een aangepast zwemprogramma voor volwassenen en kinderen met een beperking of stoornis. Aanleiding was de erkenning van een gemis aan aanbod voor deze doelgroep in de regio.

Foto Zwemles bij Zwembad den Hommel
Het aanbod bestaat uit wekelijks een gespecialiseerde zwemles, vrij zwemmen en een maandelijks themazwemmoment.
Daarbij is aandacht voor de ontmoeting tussen kinderen met én zonder beperking, die al in de kleedkamer plaatsvindt.

Ian vindt de glijbaan het leukst, hij gaat er tig keer vanaf.

Het liefst samen met ‘Den Hommel’.

Foto Vrijzwemmen bij Zwembad den Hommel

Poppen maken bij De Vrijstaat

Op de locatie van De Vrijstaat in Leidsche Rijn worden wisselende voorstellingen en activiteiten voor kinderen georganiseerd. Samen met poppenmaker Jochen Lange zijn ze benieuwd naar hun sociale en fysieke toegankelijkheid.

De workshop bij de Vrijstaat bestaat uit verschillende activiteiten. Eerst is er een rondleiding langs de poppen uit het theater. Daar voeren de kinderen een opdrachtje uit. Met sommige poppen kunnen zij zelfs spelen.

Foto Octopus bij De Vrijstaat
Carla: Marit is normaal bang om door een donkere gang te gaan. Zelfs als ze weet dat er iets leuks te doen is aan de andere kant, zoals in een circustent. Ik help haar dan door het zwarte gat.

Ook nu kijkt Marit toe, terwijl de andere kinderen in de octopus spelen. Nieuwsgierig naar de geluiden en de bewegingen kruipt ze ineens zelf de octopus in!

Foto Poppenmaker bij de De Vrijstaat
Tijd om zelf poppen te maken. Poppenmaker Jochen laat Lieke, Marit, Perre, Simone en Brian zien hoe je wormpjes maakt en hoe ze kunnen dansen.

Iedereen helpt elkaar met het maken van een beestje.

Foto Dansvoorstelling bij De Vrijstaat
De kinderen noemen het wiebelbeestjes. Spontaan geven ze hun wormpje allemaal een naam: Wiebelloper, Wabbel, Wobbel, Ome Gerrit en Tante Truus.

Samen verzorgen de kinderen een dansvoorstelling. Brian laat zijn beestje dansen op discomuziek.

Na de voorstelling worden suggesties en tips gegeven.

Perre: Ik vond het super leuk. Ik ga het zeker aan de leraar en mijn klasgenoten vertellen.

Lieke: Ik vond het heel leuk, ik zag Marit ook lachen. Eigenlijk zou ieder kind het moeten doen.

Foto Groepsgesprek bij De Vrijstaat
Ouders: De kinderen vinden het leuk om het maatje van een kind met beperking te zijn. De workshop zou met een voorstelling kunnen beginnen, zodat ieder kind begrijpt waar de workshop over gaat. Vervolgens kunnen de koppeltjes samen aan de slag.

Spelen bij de Gagelsteede

In Overvecht werken U Onbeperkt, het Solgu en Wijk & co al jaren samen met speeltuin en kinderboerderij Gagelsteede om deze toegankelijker te maken voor kinderen met een beperking. Hierdoor zijn de afgelopen tijd al een hoop aanpassingen gedaan. Tijd voor een proef op de som, samen met de gezinnen van Kids4All.

Foto Gagelsteede zandbak
Jamna: Alle speeltoestellen zijn omgeven door flinke (zandbak)randen waardoor kinderen met een handicap niet zelfstandig kunnen spelen. Ik kan Abdel er nog overheen tillen, maar het is wel zwaar.
Als de zandbak ingegraven wordt, heb je geen randen nodig en kunnen meer kinderen er zelfstandig in lopen of kruipen.

Ouder: Een glijbaan die bereikbaar is via een heuveltje. Zodat de ouder niet samen met het kind een trapje hoeft op te klimmen, maar het kind zelfstandig naar boven kan.
Foto Gagelsteede glijbaan

Judith: De bestrating in de speeltuin en bij de kinderboerderij zijn behoorlijk oneffen en lopen naar de zijkanten af.

Foto Gagelsteede speelhuisje
Bij de ingangen van de stallen en binnenruimtes zijn lastige drempels. Hierdoor kunnen kinderen als Marieke zich moeilijk voortbewegen.

Ook het speelhuisje heeft een flinke opstap. Zonder vloerplankje kan Marieke er zelfstandig in.

Ouders: Het is logisch dat ouders of begeleiders van het kind zelf het kind ondersteunen. Daar zou Gagelsteede geen rol in hoeven spelen.

Het is wel heel leuk als medewerkers willen helpen om met deze kinderen dicht bij de dieren te kunnen komen.

Foto Gagelsteede kinderboerderij

Bezoek aan het nijntje museum

Het nijntje museum streeft naar hoge bezoekersvriendelijkheid, waaronder ook goede toegankelijkheid valt. Het museum heeft twee jaar geleden een herinrichting afgerond.

Een van de ouders merkt op dat er toen veel met de terugkoppeling van bezoekers is gedaan. Zo kan alles in het nijntje museum tegen een stootje. En is er houvast voor kinderen die niet stevig lopen of staan. Het museum is gewend om getest te worden door de kleinste bezoekertjes. En was daarom benieuwd naar de feedback van Kids4All.

Foto nijntje museum akoestiek
Tanja: Er zou contrast aangebracht kunnen worden om hoogteverschillen aan te duiden voor slechtzienden.

Ook is het wat rumoerig in het museum. Zowel de akoestiek als de aankleding kan rustiger. Deze boekjes klappen bijvoorbeeld best hard op de tafel.

Tijdens het bezoek werden rubberen dopjes geplaatst en was het geluid al minder.

Ouders: De sociale toegankelijkheid is prima. Het personeel is aardig en behulpzaam. Wanneer je als ouder vooraf een verzoek of vraag indient, wordt er serieus gekeken of eraan voldaan kan worden.

Tanja: Wenselijk zijn meer tactiele en visuele ondersteuning bij de spelelementen.

En ook visuele informatie zoals foto’s en filmpjes ter voorbereiding op het bezoek.

Bij dit speelbord kan bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van meer voelbare nijntjes. Met reliëf of van een ander materiaal.

Foto nijntje museum visueel & & tactiel

Tijdens het groepsgesprek opperen de ouders een prikkelarm moment. Voor openingstijd of op speciale dagen.

Foto groepsgesprek nijntje museum
We hopen dat alle kinderen de kans krijgen om optimaal van dit leuke museum te genieten!

Volgende
Vorige