Een superleuk gevoel van koken

Toen ik klein was wilde ik agent worden. Ik vond dat geweldig. Ik wilde boeven oppakken. Maar dat was vroeger. Ik ging naar de praktijkschool en kon kiezen uit tuin, houtbewerking of de keuken. Politieagent zat er niet bij.

Kritisch voor mijn eigen bestwil

Ik koos voor de keuken en daar vond ik mijn talent. Ik heb in de keuken geleerd hoeveel ik allemaal kan. Ik wil dat doorzetten tot zover als het me lukt. Ik krijg een superleuk gevoel van koken. En af en toe ben ik ook wel kritisch op mijn eigen eten maar dat doe ik een beetje expres want ik wil wat moois op tafel zetten.

Ik ben kritisch voor mijn eigen bestwil; ik weet dat ik heel veel mooie gerechten kan maken.

Bijvoorbeeld een lasagne die ik had gemaakt, die vond ik niet zo lekker. Toen dacht ik; daar had ik eigenlijk iets anders bij moeten doen. Meer van dit of dat…een extra blikje tomatenpuree. Ik ben kritisch voor mijn eigen bestwil.

Ik weet dat ik heel veel mooie gerechten kan maken. Ik vind het fijn als mensen genieten van het eten dat ik heb gekookt. Ik merk ook dat mensen dat echt waarderen. Ik vind het fijn als mensen eerlijk zeggen wat ze ervan vinden.

Geduld

Mensen met een verstandelijke beperking vinden het soms lastig om te communiceren. Sommigen weten minder goed hoe je voor jezelf op moet komen, of hoe je iets kan vertellen of uitleggen. Mijn ervaring is dat je alles kan leren, als je doorzet en sterk in je vel staat. Zo is het met koken ook gegaan!

Mijn tip aan mensen is:
het kan helpen om soms wat meer geduld voor elkaar te hebben.

Soms denken mensen met een beperking dat iemand anders boven ze staat maar we zijn allemaal gelijk. Mijn tip aan mensen is: het kan helpen om soms wat meer geduld voor elkaar te hebben. Maar misschien is dat moeilijk als je, zoals veel mensen, stress hebt en druk bent.

Een top gevoel

Mijn grootste droom is een koksdiploma. Dan kan ik zeggen: “Kijk eens, jullie zeggen allemaal dat ik het niet kan, maar ik kan het wel!” Als ik niveau 1 haal is dat al best gelukt. Ik heb een keer de leiding gehad in de keuken op de Biltse Grift.

Iedereen deed zijn taken, iedereen begreep de opdracht, iedereen waardeerde me. En iedereen wilde meehelpen. Ik voelde me op dat moment echt een chef van de keuken. En dat was een top gevoel. Mijn mooiste moment.

Ik voelde me op dat moment echt een chef van de keuken.
Mijn mooiste moment.

Volgende
Vorige