Ik denk op zijn kop

Ik ben geboren op het stationsplein, een mooie buurt met families en gezinnen. In 1968 viel er een brief op de mat. De wijk werd gesloopt om plaats te maken voor Hoog Catharijne. Een jaar later waren er al veel buren vertrokken, en steeds meer huizen werden gekraakt.

Mijn moeder

Bij ons naast kwam een hele grote hasjkeet. Op een gegeven moment zat ik daar, met een spuit in mijn arm, zestien jaar oud. Mijn moeder is mijn redding geweest, ze schopte me naar zee. Met scheepsladingen zout naar Scandinavië en terug met naaldhout voor lucifers.

Mijn hoofd is een chaos, ik ben snel afgeleid, niks ontgaat me.

Mijn leven is eigenlijk nooit rustig geweest. Ik heb vrienden verloren, en familieleden. Ik had verschillende relaties, maar het is voor mij heel moeilijk om een relatie te onderhouden. Mijn hoofd is zo’n chaos, ik ben snel afgeleid, niks ontgaat me. Dat is aan de ene kant prachtig, maar het is ook de oorzaak dat ik mezelf vaak in de nesten heb gewerkt.

Halve liters

Ik sta nu zes jaar droog, met dank aan een vriendin, die destijds Centrum Maliebaan inschakelde. Ik vond het heel normaal om 24 halve liters per dag te drinken. Daarbij at ik pillen Ritalin alsof het pinda’s waren. Een hulpverlener haalde me over om een week niet te drinken, met behulp van een libriumkuur.

Daarbij at ik pillen Ritalin alsof het pinda’s waren.

Ik zag er als een berg tegenop, bang om de ‘shakes’ te krijgen. Die kreeg ik al als ik een half uur te laat was met de volgende halve liter. De dag voor ik aan die afkickweek begon, was achteraf de dag dat ik mijn allerlaatste biertje heb gedronken. Terugkijkend denk ik, wat was ik eigenlijk een zielenpoot hè?!

Het antwoord

Het gaat nu vele malen beter met me, en als ik het nog wel eens lastig heb, vind ik mijn steun in de bijbel en bij Totem. De bijbel is een heel belangrijk boek voor mij. Als ik er niet uitkom, vind ik daar de antwoorden.

Ik lees altijd maar een paar regels en daarin zit altijd een antwoord.

Ik heb er een heel ritueel voor: vraag eerst toestemming of ik mag lezen wat op dat moment goed voor mij is. Ik lees altijd maar een paar regels en daarin zit altijd een antwoord. Ik heb er inmiddels echt vertrouwen in, zoveel dat ik eigenlijk nergens meer bang voor ben. God zit in mij, en daardoor komt het altijd goed.

Ontspanning

Mijn aardse ontspanning vind ik bij Totem. Vooral als het een dagje wat minder gaat ben ik blij dat ik daarheen kan. Ik heb daar rust. Ik kan er lekker van me af schilderen. Een schilderij van mij heeft bij de burgemeester van Zeist gehangen. En momenteel hangen er drie van mijn schilderijen in Nijmegen.

Ik werk momenteel aan een collectie maskers. En weet je wat bijzonder is, klei gaat vaak kapot als het gebakken wordt in de oven, maar de maskers lukken altijd!

Volgende
Vorige