Gezellige wolkjes

Ik teken al mijn hele leven. Architectuur, gebouwen, skylines, lucht en water zijn elementen die terugkomen in de meeste van mijn tekeningen en lino’s. Mijn werk is kleurrijk en abstract en er zit veel ritme en beweging in. Ik teken vaak gezellige wolkjes, in rijen boven en naast elkaar.

Inspiratie en stijl

Het is altijd zomer in mijn tekeningen, want ik hou niet van de winter. Het boek van kunstenaar Friedensreich Hundertwasser heb ik helemaal versleten. Dit is ook inspiratie geweest voor mijn werk. Het heeft veel raakvlakken, zoals het gebruik van felle kleuren en de zichtbare fascinatie voor architectuur.

Het is altijd zomer in mijn tekeningen, want ik hou niet van de winter.

Begeleider Bert: Jefke is opgegroeid met mooie dingen om zich heen op het gebied van kunst en cultuur. Van jongs af aan is ze gestimuleerd om creatief bezig te zijn. 25 jaar geleden liep ze stage bij ons, en ze is niet meer weggegaan. Ze heeft een eigen stijl en een fascinerend kleurgevoel.

Tekeningen en lino’s

Voor het maken van mijn tekeningen gebruik ik foto’s. Deze bekijk ik heel nauwkeurig tot in detail, met name de kleuren. Ik zet de eerste lijnen altijd met potlood op papier, daarna trek ik dit over met zwarte stift, en voor het inkleuren gebruik ik meestal potlood of krijt. Van krijt krijg je wel vieze handen hoor!

Van krijt krijg je wel vieze handen hoor!

Soms maak ik een linosnede van een tekening. Hierbij moet je heel voorzichtig van je af snijden en je andere hand in je schoot leggen, zodat je niet in je hand snijdt. Deze manier van snijden heet gutsen. Hiervoor moet je heel geduldig te werk gaan.

Rust en orde

Ik werk altijd heel geconcentreerd, met veel geduld en ik hou van stilte. Daarom doe ik oordoppen in tijdens het werken, dat is lekker rustig.

Ik hou van stilte. Daarom doe ik oordoppen in tijdens het werken.

Bert: Jefke gebruikt haar werk als een manier van communiceren. Ze heeft het nodig om orde en structuur te scheppen en vertaalt dat naar kunst. Het geeft haar rust als ze zich beeldend kan uiten. Dit zie je terug in haar werk met de rijen opgestapelde wolkjes.

Exposities en tentoonstellingen

In maart is het Outsider Art Museum in de Hermitage te Amsterdam geopend. Een expositie met werken van artistieke talenten met onder andere een verstandelijke of psychische beperking. Omdat er ook werk van mij hangt, ging ik met mijn moeder en haar vriend naar de opening.

Bezoekers wilden met mij kletsen over mijn werk of stelden vragen, maar ik hou er niet zo van om te kletsen met mensen.

Er waren heel veel mensen, dit vond ik spannend. Toen ik een drankje pakte, liet ik mijn glas per ongeluk vallen. Ik schrok erg en schaamde me rot, met al die mensen om me heen! Bezoekers wilden met mij kletsen over mijn werk of stelden vragen, maar ik hou er niet zo van om te kletsen met mensen.

Lef en trots

Bert: Jefke is geen prater, maar ze heeft wel lef! Bij de opening van een eerdere tentoonstelling, was ik haar plotseling kwijt. Ik vond haar uiteindelijk in lotushouding op de grond onder een van haar werken, waar ze trots om zich heen keek.

Volgende
Vorige