Asperger: afwijking of meerwaarde?

Als jij mij vertelt wat je geboortedatum is, vertel ik jou op welke dag van de week je bent geboren. Ik heb alle kalenders in mijn hoofd. In de jaren ’60, toen ik opgroeide, was autisme hetzelfde als ‘geestelijk gehandicapt’. Ik was juist bovengemiddeld intelligent, vandaar toen een diagnose ‘autistiforme stoornis’.

Communicatiedingen

Van het speciaal onderwijs ging ik naar het VWO. Daarna studeerde ik wiskunde in Utrecht. De studie vond ik wel te doen, maar alles eromheen, de communicatiedingen, dat vond ik ingewikkeld. Daardoor zat ik niet altijd lekker in mijn vel. Het duurde 8,5 jaar voor ik mijn bul behaalde.

Aan het werk

Het was niet gemakkelijk om een baan te vinden. Ik wist eigenlijk helemaal niet wat ik wilde. Uiteindelijk ben ik na drie jaar solliciteren via omscholing computerprogrammeur geworden. Met meer dan behoorlijke resultaten haalde ik diploma’s Programmeur C en SQL. Voor Programmeur C had ik een tien gemiddeld.

Mijn eerste chef wist dat ik communicatief niet sterk was, maar daar ging hij heel goed mee om.

Mijn eerste chef wist dat ik communicatief niet sterk was, maar daar ging hij heel goed mee om. Ik heb er mooie tijden beleefd, fantastische systemen neergezet.

Jammer genoeg ging dat bedrijf in 2003 failliet. In dezelfde tijd stierf mijn vader plotseling en dat samen was voor mij zoveel om te verwerken dat ik in een burn-out belandde.

Open en positief

Daar zat ik dan, inmiddels 47 jaar oud, thuis op de bank. Overspannen en werkloos. In die tijd heb ik ook mijn diagnose gekregen: Asperger. Dat was heftig en tegelijk verklaarde het een hoop.

Het voelde ook als een bevrijding. Samen met een heel goede re-integratie coach heb ik een plan gemaakt. De strategie: gewoon open en positief zijn.

Ik bracht mijn kwaliteiten in kaart en ook mijn gebruiksaanwijzing.

Ik bracht mijn kwaliteiten in kaart en ook mijn gebruiksaanwijzing. Beiden kon ik in sollicitatiegesprekken haarfijn uitleggen en zo kwam ik uiteindelijk tot twee keer toe relatief snel weer aan het werk als programmeur. De laatste keer zelfs als 50-plusser zonder gebruik te hoeven maken van een WW-uitkering!

Simpele oplossing

Toen mijn leven in 2006 weer in rustiger vaarwater kwam dacht ik: “Ik heb Asperger en tegelijk een behoorlijke carrière”. Ik besloot om mijn ervaringsdeskundigheid in te zetten ten bate van anderen en heb toen de LinkedIngroep ‘Autisme ten Top’ opgericht (nu ruim 3900 leden). Later werd ik secretaris van de gelijknamige stichting.

Ik vind het belangrijk dat mensen ervaringen kunnen uitwisselen over de uitdagingen en kansen die autisme biedt.

Ik vind het belangrijk dat mensen ervaringen kunnen uitwisselen over de uitdagingen en kansen die autisme biedt. Een voorbeeld: wanneer je snel overprikkeld raakt en perfectionistisch bent, dan is werken in een kantoortuin een ‘crime’.

Ik heb een simpele oplossing gevonden in onderling overleg met mijn direct leidinggevende. Ik ben op mijn werk in een apart kamertje gaan zitten. En mijn collega’s weten dat ze me even moeten vragen of ik gestoord kan worden.

Volgende
Vorige